ESBJERG
Når vi danskere tænker på Esbjerg, så tænker vi naturligvis også på Esbjerg Havn. Havnen har været drivkraft i Esbjerg i mange år og selvom der ikke længere drives fiskeri fra Esbjerg, så er offshore-aktiviteter den nuværende største faktor.
Derudover er Esbjerg Havn stadig en færgehavn og udskibningshavn for leverancerne til Horns Rev Havmøllepark.
Som sportsby er Esbjerg også en kendt by i Danmark. Esbjerg har siden er inden for sport især kendt for sin traditionsrige fodboldklub EfB og Ishockeyklub Esbjerg Energy, der spiller deres hjemmekampe på Blue Water Arena og i Granly Hockey Arena.
Kig efter Blue Water Arena på Esbjergplakaten. Kan du finde den?
Musikhuset Esbjerg
Esbjerg Vandtårn
I 1983 blev Esbjerg Vandtårn fredet.
Grådyb Kollegiet
Banegården
Rytterstatue Christian IX
Hjerting Badehotel
Broen Shoppingcenter
Rundkørslen i Strandbygade
Esbjergværket
Esbjerg Kommune
Vor Frelser Kirke
De store vindmøller
Esbjerg Skibet
Den Gamle Sct. Josef-bygning
Blue Water Arena
Blue Water Dokken
Skolegade 14
Mennesket ved Havet
De smukke skulpturer 9 meter høje og lavet i hvid beton. Mennesket ved Havet er lavet af billedhuggeren, maleren og grafikeren Svend Wiig Hansen.
Interaktiv Esbjergplakat
Bevæg musen over de runde felter til venstre på plakaten og se hvilken bygning, vartegn eller seværdighed, der er med på plakaten.
Fakta om Esbjergplakaten
Esbjergplakaten er designet og produceret af Vilakula i 2018. Esbjergplakaten var den første plakat, som Vilakula producerede og plakaten er lavet med allerstørste kærlighed til Vestjyllands Hovedstad.
Ligesom alle vores andre plakater, er Esbjergplakaten trykt på 200 gram semimat kvalitetspapir, der naturligvis er FSC® mærket, så vi skåner miljøet mest muligt.
Vilakulas design er i skandinavisk stil, med flotte farver, elegant grafisk udtryk med sans for detaljer.
Køb Esbjergplakaten
Du kan købe Esbjergplakaten her. Plakaten laves i 2 forskellige størrelser.
- 30×40 cm
- 50×70 cm
Du kan tilkøbe en ramme til plakaten. Bestiller du plakaten med ramme, modtager du plakat og ramme, samlet – så den er lige til at hænge op. Du kan vælge følgende rammer:
- Sort ramme
- Hvid ramme
- Naturlig egetræ
PRISER:
30×40 cm plakat + valgfri ramme = 498 kr.
50×70 cm plakat + valgfri ramme = 698 kr.
Om Esbjerg
Esbjergs første borgmester hed Jørgen Lyngbye, som var borgmester i 1899, hvor Esbjerg fik sin officielle titel som købstad.
Borgmester Jørgen Lyngbye var ikke fra Esbjerg, hvilket var lidt usædvanligt. Jørgen Lyngbye var fra Frederiksberg og faktisk gik det således, at borgmesteren senere blev borgmester i Helsingør. Dette skete umiddelbart efter arbejdet i Esbjerg.
Jørgen Lyngbye var ikke medlem af et parti. han var “uden for partierne” og først senere – tilkom den første konservative borgmester i Knud Holch, der kom til lige efter Jørgen Lyngbye.
Fra 1929 og frem til 1993 var det socialdemokraterne der sad på borgmesterposterne i Esbjerg. undtaget lige en 5-års periode i 1950’erne. Her havde Hans Nissen borgmesterkæden. Den lange socialdemokratiske æra blev først afløst af Johnny Søtrup fra Venstre, der blev borgmester i 1994 og frem til udgangen af 2017.
Esbjergs Byvåben
I 1903 fik Esbjerg sit flotte byvåben, der dengang erstattede det tidligere ‘uofficielle’ byvåben. Det uofficielle byvåben eksisterede inden Esbjerg blev købstad og er helt tilbage fra 1892. Det uofficielle byvåben kan stadig ses ved Esbjerg gamle Ting- og Arresthus.
Esbjergs Byvåben – altså det officielle – som også er Esbjerg Kommunes våben, består af et lindetræ og to ankre i sølv på en blå baggrund. Symbolet med et lindetræ er Esbjegs første lindetræ. Våbnet blev lavet i forbindelse med åbningen af Esbjerg banegård i 1904.
Esbjerg som Årets By
I 1997 blev Esbjerg kåret som “Årets By”. En flot titel som blev tilddelt Esbjerg på baggrund af et unikt samarbejde mellem private og offentlige virksomheder. Dét samarbejde har udmøntet sig i opførelsen af Musikhuset, “Mennesket ved havet” og ombygningen fra elværk til musikkonservatorium.
Kun 9 år senere i 2006 blev Esbjerg igen kåret som “Årets By”. Denne gang lød begrundelsen, at ‘Esbjergs samlede arbejde med unge talenter inden for idræt, musik og billedkunst”.
Det særlige ved Esbjerg er samarbejdsprojektet med eliteidrætsklasserne på Vestervangskolen. Projektet gik dengang ud på, at eliteidræts udøvere på de store klassetrin klassetrin skulle have mulighed for at kombinere eliteidræt og skolegang på en forsvarlig måde. Dette var noget af baggrunden for, at Esbjerg igen blev kåret til Årets By 2006.
Kontakt
VILAKULA ApS
Olaf Ryes Gade 7K 1. 10
6000 Kolding
CVR: 39718065
Telefon: +45 4252 7474
(Hverdage 08:00-16:00)
Mail: info@vilakula.dk
(Vi svarer indenfor 24 timer)