Om 8000-plakaten
Vi er glade for at præsentere dig for vores 8000 byplakat over Aarhus. Plakaten med byens velkendte postnummer er den venstre i vores populære sæt med Aarhus plakater, som du lige nu kan købe med rabat i vores webshop. Sættet består af et styk 8000 plakat og et styk Aarhus plakat.
Aarhus eller Århus?
Du bestemmer selv. Begge navne står nemlig som tilladt i retskrivningsordbogen.
I 1948 blev det med retskrivningsreformen besluttet, at det var Århus-måden der var den korrekte og officielle stavemåde.
Men i 2010 besluttede Aarhus selv, at fra 2011 skulle byen skifte tilbage til stavemåden med Dobbelt-A. Ændringen blev dengang besluttet med 17 stemmer for og 10 stemmer imod.
Formålet med ændringen var ifølge indstillingen til byrådet at være mere konsekvent og ensartet i sin kommunikation lokalt, nationalt og internationalt.
Marselisborg Slot
Varna Palæ
Ceres Park & Arena
Street Food marked
Salling Rooftop
Tivoli Friheden
Aarhus Hovedbanegård
Godsbanen
Badeanstalten
Prismet
Comwell Hotel
Ceres Plaza
Moesgaard Museum
ARoS
Den Uendelige Bro
Sankt Nikolaj Kirke
Sankt Nikolaj Kirke
Interaktiv 8000-plakat
Bevæg musen over de runde felter til venstre på plakaten og se hvilken bygning, vartegn eller seværdighed, der er med på plakaten.
Fakta om 8000-plakaten
8000-plakaten er designet og produceret af Vilakula i 2018. 8000-plakaten var en del af det første plakatsæt, som Vilakula producerede og plakaten er lavet med allerstørste kærlighed til Jyllands Hovedstad.
Ligesom alle vores andre plakater, er 8000-plakaten trykt på 200 gram semimat kvalitetspapir, der naturligvis er FSC® mærket, så vi skåner miljøet mest muligt.
Vilakulas design er i skandinavisk stil, med flotte farver, elegant grafisk udtryk med sans for detaljer.
Køb 8000-plakaten
Du kan købe 8000-plakaten her. Plakaten laves i 2 forskellige størrelser.
- 30×40 cm
- 50×70 cm
Du kan tilkøbe en ramme til plakaten. Bestiller du plakaten med ramme, modtager du plakat og ramme, samlet – så den er lige til at hænge op. Du kan vælge følgende rammer:
- Sort ramme
- Hvid ramme
- Naturlig egetræ
PRISER:
30×40 cm plakat + valgfri ramme = 498 kr.
50×70 cm plakat + valgfri ramme = 698 kr.
Om Aarhus
Vi kender allesammen Aarhus som Danmarks næststørste by – og den største by i Jylland. Aarhus ligger placeret i Østjylland ved den smukke Aarhus Bugt og du har mulighed for at se byens elegante udsigt til halvøen Mols, hvis du kigger på øst og drejer du lidt mere mod sydøst, kan du se Kattegatøerne Samsø og Tunø.
Det er mere end et halvt årtusinde siden, at Aarhus fik sine købstadsrettigheder. Det skete d. 2. juli i 1441, men flere mener, at byen kan spores tilbage til midten af 700-tallet. Navnet Aarhus kommer fra det olddanske Ārōs, som kan oversættes til “Åens Munding”.
Hvis du kommer fra Aarhus, så er du aarhusianer, og formentlig en stolt aarhusianer.
Aarhus Byvåben
Byvåbnet til Aarhus er et af de ældste bevarede fra de danske købstæder. Faktisk kan byvåbnet forbindes helt tilbage til byseglet, som blev brugt i Aarhus omkring år 1250. Det ældste bysegl, som vi kender til – er i et dokument fra 24. juni 1356, men det forsvandt ved ødelæggelser under 2. verdenskrig i det 20. århundrede.
Dette gamle bysegl har haft flere forskellige former i sin 750-årige historie. De to tårne der ses på byvåbnet symboliserer den gamle romanske domkirke, der havde to vesttårne. Men der findes også 2 personer på byvåbnet – måske endda 2 mænd. Her er eksperterne lidt i tvivl om, hvem det er og hvem de skal symbolisere. Traditionen siger, at manden med ankeret er Sct. Clemens, som er kendt som Aarhus’ skytshelgen. Manden med sværdet skulle være apostelen Paulus, fordi han traditionelt har et sværd som tilbehør.
Andre mener i stedet, at de to mænd oprindeligt skulle symbolisere to af byens oldermænd, som vi i dag ville kalde for rådmænd.
I de ældste bysegl som vi kender til, fremgår bynavnet ikke som Aarhus – men derimod som Arusiensis, der kommer fra Arusia, som oprindeligt kommer fra “Aros”. Aros betyder “byen ved åmundingen”.
Det nuværende byvåben, som du kan se i dag – er et resultat af, at Aarhus Kommune fik tegnet det byvåbnet i 1938, og begrebet ‘bysegl’ blev ændret til ‘byvåben’. Kunstneren tilabge i 1938 var gravør Fr. Britze.
Titlen på Aarhus Byvåben er: “Et blaat Skjold, med en rød Portal, flankeret af to røde Taarne og et Spir, anbragt Gengivelse af St. Clemens og St. Paulus, klædte i blaa Kjortler. Over Portalen ses en Guldmaane og en syvtakket Guldstjerne og under den en over fire Sølvbølger opragende rød tindet Mur.”
Kontakt
VILAKULA ApS
Olaf Ryes Gade 7K 1. 10
6000 Kolding
CVR: 39718065
Telefon: +45 4252 7474
(Hverdage 08:00-16:00)
Mail: info@vilakula.dk
(Vi svarer indenfor 24 timer)