Vælg en side

OM AALBORGplakaten

Aalborg er den smukke by i Nordjylland med omkring 120.000 indbyggere. Aalborg er Danmarks fjerdestørste by og man kan vel godt kalde Aalborg for Nordjyllands hovedstad.

Aalborgnavnet kendes også som Alabur og Alebu på gamle mønter fra omkring 1000-tallet. Dengang i Kong Valdemars Jordebog hedder den Aleburgh.

Eksperter mener, at navnet stammer fra áll, der betyder en smal strøm eller sejlrende.

Vi har også i mange år kaldt Aalborg for “Nordens Paris”.

Aalborgtårnet

Aalborgtårnet er et af Aalborgs vartegn og i hvert fald det højeste. Her kan du nyde den smukke udsigt over Aalborg i ro og mag. Tag elevatoren 55 meter op og nyd en 360-grader-panoramaudsigt

Budolfi Kirke

Budolfi Kirke er Aalborgs domkirke med en central placering i byen på Budolfi Kirkeplads mellem Algade og Gammeltorv. Kirkens nuværende form er fra 1941-43, hvor kirken gennemgik en større udvidelse og ombygning.

Limfjordsbroen

Limfjordsbroen er en bro der forbinder Nørresundby og Aalborg over Limfjorden. Broen blev indviet 30. marts 1933 under overværelse af op mod 30.000 tilskuere og med deltagelse af Thorvald Stauning.

Spritfabrikkerne

Virksomheden blev grundlagt i 1881 af C.F. Tietgen, Isidor Henius og C.A. Olesen ved fusion af en række mindre brændevinsfabrikanter, hvor Isidor Henius, der anses for at være grundlæggeren af moderne spritfabrikation i Danmark

Aalborg Rådhus

Aalborg Rådhus, opført i 1762 i senbarokstil, dannede indtil 1912 rammen om Aalborg Kommunes administration, men anvendes i dag udelukkende til vielser og repræsentative formål.

Cimbretyren

Cimbrertyren er en skulptur, der står på gaden Vesterbro i Aalborg. Skulpturen blev rejst d. 14. april 1937 og er lavet af Anders Bundgaard.

Musikkens Hus

Musikkens Hus er et musikhus i Aalborg, der omfatter bl.a. koncertsal og øvelokaler for Aalborg Symfoniorkester og Det Jyske Musikkonservatorium foruden undervisningslokaler for sidstnævnte og Aalborg Universitets uddannelser i musikvidenskab og musikterapi.

Kunsten

Kunsten er et moderne kunstmuseum i en bygning tegnet af Alvar Aalto med lyse rum, der huser internationale kunstværker.

Aalborg Stadion

Aalborg Portland Park, er et fodboldstadion i Aalborg Vestby og hjemsted for byens superligaklub, AaB.

Eternitgrunden

Eternitten er nyere bydel i Aalborg, der er beliggende 1,5 km sydøst for midtbyen. Der bor 3.121 indbyggere på Eternitten, hvis navn henviser til den tidligere produktion på Dansk Eternit Fabrik, der lukkede i 2005.

Lindholmstien

I 1917 skulle det gamle bindingsværkshus i Cortes Gyde nedrives. Men det blev heldigvis genopført, af Ferdinand Færch i Lindholmsti. I årene fra 1962 til 1986 blev huset beboet af borgmester Henrik de Hemmer.

Jobhuset

Jobhuset i aalborg som stadigvæk bliver brugt igennem mange år

Aalborg Teater

Aalborg Teater er opført i 1878 nær datidens jernbanestation. Adressen er stadig Jernbanegade, selv om stationen og teatret begge er flyttet.

Toldkammeret

Det Kongelige Toldkammer er tegnet af arkitekt Hack Kampmann og opført i 1902. Hack Kampmann har også tegnet Marselisborg Slot, Toldboden samt Teatret i Aarhus samt Politigården i København.

Toldbod Plads

Toldbod Plads er placeret lige i hjertet af Aalborg foran Det Kongelige Toldkammer, kun få skridt fra Aalborgs gågader og havnefronten. På pladsen ses Danmarks første musikalske fontæne opført i 2007.

MS Kysten

Ms Kysten er efterhånden en ældre dame. Skibet er bygget i 1940 på Holdbæk skibsværft på bestilling af det danske søværn.

Post og Telegrafbygningen

Aalborg Post- og Telegrafbygning i Aalborgs centrum, opført i nationalromantisk stil af Hack Kampmann i 1908-1910. Driften som posthus ophørte i 2013, og lokalerne udlejes til erhverv.

Interaktiv Aalborgplakat

Bevæg musen over de runde felter til venstre på plakaten og se hvilken bygning, vartegn eller seværdighed, der er med på plakaten.

Fakta om Aalborgplakaten

Aalborgplakaten er designet og produceret af Vilakula i 2018. Aalborgplakaten er blandt de smukke dobbeltplakater fra Vilakula producerede og plakaten er lavet med allerstørste kærlighed til Nordjyllands Hovedstad.

Ligesom alle vores andre plakater, er Aalborgplakaten trykt på 200 gram semimat kvalitetspapir, der naturligvis er FSC® mærket, så vi skåner miljøet mest muligt.

Vilakulas design er i skandinavisk stil, med flotte farver, elegant grafisk udtryk med sans for detaljer.

Køb Aalborgplakaten

Du kan købe Aalborgplakaten her. Plakaten laves i 2 forskellige størrelser.

  • 30×40 cm
  • 50×70 cm

Du kan tilkøbe en ramme til plakaten. Bestiller du plakaten med ramme, modtager du plakat og ramme, samlet – så den er lige til at hænge op. Du kan vælge følgende rammer:

  • Sort ramme
  • Hvid ramme
  • Naturlig egetræ

PRISER:

30×40 cm plakat + valgfri ramme = 498 kr.
50×70 cm plakat + valgfri ramme = 698 kr.

Aalborg Plakater Sort 02
Aalborg Plakater Egetrae 11
Aalborg Plakater Hvid 23

Om AALBORG

Akkurat som det er i Aabenraa i Syddanmark, så er Aalborg også en af de danske byer, hvor der har været kæmpet om, hvad byen skal hedde og hvordan navnet skal staves. Retskrivningsreglerne anbefaler, at vi skriver Ålborg med ‘Å’, men det er også tilladt, at bruge skrivemåden Aalborg med ‘Dobbelt A’. Aalborg-navnet er også repræsenteret i retskrivningsordbogen.

Det er Aalborg kommune, der ønsker at stavemåden vi bruger er med ‘Dobbelt A’. Derfor står der Ålborg i den officielle stednavneliste, men der står til gengæld også en note om, at “den lokale kommune ønsker å, Å skrevet som aa, Aa”.

Den officielle stavemåde med ‘Å’ blev indført efter retskrivningsreformen i 1948. Men i 1984 besluttede daværende undervisningsminister Bertel Haarder og daværende kulturminister Mimi Jacobsen, at kommunerne selv skulle have lov til at bestemme hvilken stavemåde de øsnker. Beslutningen dengang fra kommunen blev, at Aalborg skulle gå stik imod stednavneudvalgets og Dansk Sprognævns ønsker og råd.

Det har betydet, at DSB, Post Danmark og Kort- og Matrikelstyrelsen, siden 1980’erne har genindført stavemåden Aalborg på skilte, plakater og meget andet. De fleste indbyggere i Aalborg identificerer sig kraftigt med Aa-staveformen, og Dobbelt A-kælenavnet blev da også gjort verdenskendt i Danmark i sangen fra Niarn.

Aalborgs Vikingehistorie

Den allerførste bebyggelse i Aalborg mener eksperter er sket, lige i krydset hvor Algade og Boulevarden mødes i dag. Nednunder de ældste huse i byen, er der fundet spor efter landbrug. Man har endda været så dygtig, at man har kunnet finde gamle pløjespor. Det får arkæologer til at tro, at der har ligget en landsby i Aalborg siden år 800.

I årene 1994 og 1995 udførte arkæologer en stor undersøgelse af de ældste lag i Aalborg by og det gav et rigtigt godt kendskab til Aalborgs tidlige historie. Dengang i 90’erne fandt man ud af, at der i 900-tallet var sket forandringer i området omkring åmundingen. Arkæologerne fandt spor fra håndværk og værksteder og der blev fundet grundlag for grubehuse og en handelspladser.

Alt dette er med til at udregne, at Algade er den ældste gade i Aalborg. Danmarks Riges Konge har naturligt nok fulgt med i udviklingen i Aalborg igennem alle årene – men særligt efter årene 1035-1042, slog Hardeknud mønter i Aalborg, somdet også foregik i Aarhus.

Det er på disse mønter, at vi kan se nogle af de første navne på Aalborg: Alabu.

Kontakt

VILAKULA ApS
Olaf Ryes Gade 7K 1. 10
6000  Kolding
CVR: 39718065

Telefon: +45 4252 7474
(Hverdage 08:00-16:00)

Mail: info@vilakula.dk
(Vi svarer indenfor 24 timer)

Emærket butik

Kan vi hjælpe dig?

0
Indkøbskurv