Vælg en side

ESBJERG

Når vi danskere tænker på Esbjerg, så tænker vi naturligvis også på Esbjerg Havn. Havnen har været drivkraft i Esbjerg i mange år og selvom der ikke længere drives fiskeri fra Esbjerg, så er offshore-aktiviteter den nuværende største faktor.

Derudover er Esbjerg Havn stadig en færgehavn og udskibningshavn for leverancerne til Horns Rev Havmøllepark.

Som sportsby er Esbjerg også en kendt by i Danmark. Esbjerg har siden  er inden for sport især kendt for sin traditionsrige fodboldklub EfB og Ishockeyklub Esbjerg Energy, der spiller deres hjemmekampe på Blue Water Arena og i Granly Hockey Arena.

Kig efter Blue Water Arena på Esbjergplakaten. Kan du finde den?

 

Musikhuset Esbjerg

Den smukke bygning er tegnet af arkitekterne Jørn og Jan Utzon og er placeret i Esbjergs bymidte - kun 100 meter fra Torvet og kun få minutters gang fra banegården og havnen.

Esbjerg Vandtårn

Esbjerg Vandtårn ligger i Esbjerg og er opført i 1896-97 på en gravhøj fra bronzealderen. Tårnet ligger ved havnen og er et klassisk Esbjerg vartegn.

I 1983 blev Esbjerg Vandtårn fredet.

Grådyb Kollegiet

Siden 2014 har Grådyb Kollegiet fungeret som kollegium for unge. Grådyb Kollegiet består af 57 kollegieboliger, fordelt på 11 etager. Fra Grådyb Kollegiets høje bygning kan du se udover Vognbølsparken, byen og havnen.

Banegården

Esbjerg Banegård åbnede i 1874 - nogenlunde samtidig med Esbjerg Havn. Den store smukke bygning er tegnet af Heinrich Wenck og blev officielt åbnet og indviet i 1904.

Rytterstatue Christian IX

Statuen af Christian IX blev rejst i 1899 af Esbjergs egne borgere. Det skete dengang, da Esbjerg fik status som købstad. På soklen kan man læse inskriptionen ”Til Aere for Byens Grundlaegger rejste Borgere i Esbjerg dette Mindesmaerke”.

Hjerting Badehotel

Hjerting Badehotel ligger kun 9 km fra Esbjerg centrum og badehotellet ligger smukt ved Vadehavet og helt ned til børnevenlig strand. Hjerting Badehotel er gennem de seneste mange år blevet udbygget og moderniseret.

Broen Shoppingcenter

Broen Shoppingcenter ligger lige midt i Esbjerg, kun et stenkast fra Esbjerg Banegård. Broen Shoppingcenter er Vestjyllands største indkøbscenter.

Rundkørslen i Strandbygade

Esbjergs største og mest kendte rundkørsel er naturligvis også med på Esbjergplakaten. I daglig tale hedder den store rundkørsel i Strandbygade bare "Rundkørslen".

Esbjergværket

Esbjergværket bliver dagligt opereret af Ørsted-koncernen og er et kombineret kulkraftværk og oliekraftværk. Esbjergværket ligger på havnen i Esbjerg.

Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune er en sammenlægning af Bramming Kommune, Esbjerg Kommune, Ribe Kommune og Grimstrup.

Vor Frelser Kirke

Vor Frelser Kirke er den første kirke der blev opført i Esbjerg. Kirken blev bygget efter en landsdækkende indsamling i 1885-1886, da man manglede en kirke ved den stærkt voksende bebyggelse omkring Esbjerg havn. Vor Frelser Kirke er tegnet af arkitekterne Schiøtz og Axel Møller fra København.

De store vindmøller

På Esbjergplakaten har vi også de store vindmøller med, som dagligt står og snuffer ved Tjæreborg Enge.

Esbjerg Skibet

Granitskulpturen Esbjerg Skibet er vartegn for Esbjergs nye havnebydel, Esbjerg Strand. Jørgen Martin Pedersen fra Vejrup er kunstneren bag skulpturen. Skibet vejer 35 tons og er næsten syv meter højt.

Den Gamle Sct. Josef-bygning

For mere end 100 år siden stod De katolske Sankt Joseph Søstre for at drive hospital i Esbjerg. Sct. Josephs Hospital lukkede i 2002, da anden etape af udvidelsen af Sydvestjysk Sygehus i Østergade stod færdig.

Blue Water Arena

Det tidligere Esbjerg Stadion hedder nu Blue Water Arena. Navneskiftet skete, da Blue Water Shipping blev navnesponsor i 2009. Blue Water Arena bruges af fodboldklubben Esbjerg fB.

Blue Water Dokken

Blue Water Dokken er den store sportshal i Esbjerg. Blue Water Dokken indgår i det samlede idrætsanlæg som vi kalder for Esbjerg Idrætspark.

Skolegade 14

Den historiske og smukke bygning i Skolegade 14 i Esbjerg huser i dag Cabinn Hotel. Tidligere har Palads Hotel ligget i bygningen.

Mennesket ved Havet

Mennesket ved Havet bliver ligeså ofte kaldt for "De 4 hvide mænd".
De smukke skulpturer 9 meter høje og lavet i hvid beton. Mennesket ved Havet er lavet af billedhuggeren, maleren og grafikeren Svend Wiig Hansen.

Interaktiv Esbjergplakat

Bevæg musen over de runde felter til venstre på plakaten og se hvilken bygning, vartegn eller seværdighed, der er med på plakaten.

Fakta om Esbjergplakaten

Esbjergplakaten er designet og produceret af Vilakula i 2018. Esbjergplakaten var den første plakat, som Vilakula producerede og plakaten er lavet med allerstørste kærlighed til Vestjyllands Hovedstad.

Ligesom alle vores andre plakater, er Esbjergplakaten trykt på 200 gram semimat kvalitetspapir, der naturligvis er FSC® mærket, så vi skåner miljøet mest muligt.

Vilakulas design er i skandinavisk stil, med flotte farver, elegant grafisk udtryk med sans for detaljer.

Køb Esbjergplakaten

Du kan købe Esbjergplakaten her. Plakaten laves i 2 forskellige størrelser.

  • 30×40 cm
  • 50×70 cm

Du kan tilkøbe en ramme til plakaten. Bestiller du plakaten med ramme, modtager du plakat og ramme, samlet – så den er lige til at hænge op. Du kan vælge følgende rammer:

  • Sort ramme
  • Hvid ramme
  • Naturlig egetræ

PRISER:

30×40 cm plakat + valgfri ramme = 498 kr.
50×70 cm plakat + valgfri ramme = 698 kr.

Esbjerg Plakater Sort 02 1
Esbjerg Plakater Egetrae 11 1
Esbjerg Plakater Hvid 23 1

Om Esbjerg

Esbjergs første borgmester hed Jørgen Lyngbye, som var borgmester i 1899, hvor Esbjerg fik sin officielle titel som købstad.

Borgmester Jørgen Lyngbye var ikke fra Esbjerg, hvilket var lidt usædvanligt. Jørgen Lyngbye var fra Frederiksberg og faktisk gik det således, at borgmesteren senere blev borgmester i Helsingør. Dette skete umiddelbart efter arbejdet i Esbjerg.

Jørgen Lyngbye var ikke medlem af et parti. han var “uden for partierne” og først senere – tilkom den første konservative borgmester i Knud Holch, der kom til lige efter Jørgen Lyngbye.

Fra 1929 og frem til 1993 var det socialdemokraterne der sad på borgmesterposterne i Esbjerg. undtaget lige en 5-års periode i 1950’erne. Her havde Hans Nissen borgmesterkæden. Den lange socialdemokratiske æra blev først afløst af Johnny Søtrup fra Venstre, der blev borgmester i 1994 og frem til udgangen af 2017. 

Esbjergs Byvåben

I 1903 fik Esbjerg sit flotte byvåben, der dengang erstattede det tidligere ‘uofficielle’ byvåben. Det uofficielle byvåben eksisterede inden Esbjerg blev købstad og er helt tilbage fra 1892. Det uofficielle byvåben kan stadig ses ved Esbjerg gamle Ting- og Arresthus.

Esbjergs Byvåben – altså det officielle – som også er Esbjerg Kommunes våben, består af et lindetræ og to ankre i sølv på en blå baggrund. Symbolet med et lindetræ er Esbjegs første lindetræ. Våbnet blev lavet i forbindelse med åbningen af Esbjerg banegård i 1904.

Esbjerg som Årets By

I 1997 blev Esbjerg kåret som “Årets By”. En flot titel som blev tilddelt Esbjerg på baggrund af et unikt samarbejde mellem private og offentlige virksomheder. Dét samarbejde har udmøntet sig i opførelsen af Musikhuset, “Mennesket ved havet” og ombygningen fra elværk til musikkonservatorium.

Kun 9 år senere i 2006 blev Esbjerg igen kåret som “Årets By”. Denne gang lød begrundelsen, at ‘Esbjergs samlede arbejde med unge talenter inden for idræt, musik og billedkunst”.

Det særlige ved Esbjerg er samarbejdsprojektet med eliteidrætsklasserne på Vestervangskolen. Projektet gik dengang ud på, at eliteidræts udøvere på de store klassetrin klassetrin skulle have mulighed for at kombinere eliteidræt og skolegang på en forsvarlig måde. Dette var noget af baggrunden for, at Esbjerg igen blev kåret til Årets By 2006.

Kontakt

VILAKULA ApS
Olaf Ryes Gade 7K 1. 10
6000  Kolding
CVR: 39718065

Telefon: +45 4252 7474
(Hverdage 08:00-16:00)

Mail: info@vilakula.dk
(Vi svarer indenfor 24 timer)

Emærket butik

Kan vi hjælpe dig?

0
Indkøbskurv